Începe-ți ziua cu o cafea delicioasă

De câte ori te-ai trezit dimineața cu gândul să îți pregătești cafeaua pentru a te putea dezmetici și pentru a-ți începe ziua cu „dreptul”? Presupun că răspunsul este: de fiecare dată! Însă te-ai întrebat vreodată de unde provine cafeaua și ce beneficii are aceasta pentru organismul nostru? Iată câteva lucruri interesante despre aceasta.

Koffe este o regiune din Etiopia și totodată, cel mai probabil, locul de origine al cafelei, ca mai apoi să fie răspândită în peninsula Arabică prin Persia, până în Turcia și Africa de Sud. Oamenii și-au dat seama foarte repede ce beneficii are cafeaua și ce efecte produce asupra corpului omenesc devenind în scurt timp obiectul comerțului antic.

La început cafeaua a fost folosită ca aliment de către razboinicii est-africani, iar undeva în jurul anilor 1000 medicii foloseau fructele de cafea în scop medicinal, iar în anul 1475 Kiva Han a fost primul magazin destinat vânzării de cafea, fiind localizat în Constantinopol. Prima cafenea din Europa s-a deschis în Veneția în anul 1645. În Marea Britanie cafenelele au luat un avânt puternic astfel încât până în 1675 existau deja 3000 de locații, iar una dintre locațiile deschise în acea perioadă funcționează și în zilele noastre, numele ei fiind Queens’s Lane. În București prima cafenea a fost deschisă în 1667, iar în 1727 cafeaua ajunge și în Brazilia reprezentând la acea perioadă una dintre principalele resurse economice datorită producției la scară largă iar în Statele Unite ale Americii în anul 1773 cafeaua devine bautură națională fiind băutura preferată la micul dejun.

Există aproximativ 80 de soiuri de cafea, dar cele mai folosite sunt Arabica, Robusta, Liberica și Maragogype. Arabica este cea mai cultivată și cea mai apreciată, însă există două soiuri care necesită un procedeu aparte de obținere. Ele se numesc Black Ivory și Kopi Luwak care se obțin practic din excremente de elefant și civetă de palmier, fiind extrem de rare dar și deosebit de aromate și gustoase.

Cei mai mulți dintre noi bem cafeaua ca scop stimulant și energizant, însă totodată ne bucurăm și de alte beneficii pe care aceasta ni le oferă. Cafeaua conține substanțe antioxidante, reduce incidența bolilor cronice hepatice, nu conține calorii, este o sursă de substanțe minerale ca potasiu, fier, magneziu și mangan, vitamine precum niacină, riboflavină, acid pantotenic, vitamina C, E și B6. De asemenea ajută la stimularea musculară, crește nivelul adrenalinei și bineînțeles ajută digestia.

Dar asta nu este tot! Cafeaua are propria ei legendă conform căreia ea a fost descoperită de un păstor etiopian pe nume Kaldi observând că atunci cand caprele sale mâncau boabe de cafea deveneau energice și nu mai dormeau noaptea. Funny!!!

„Cafeaua miroase a rai proaspăt măcinat.” – Jesse Lane Adams

Deci ce părere aveți, bem o cafea?

Publicat de andreea0110

Sunt o persoana dinamică, îmi place să aduc zâmbete pe chipurile celor cu care interacționez, să mă bucur de lucrurile simple și frumoase pe care viața ni le oferă zi de zi. Sunt căsătorită cu un om minunat și avem o fetiță ce ne umple sufletele de bucurie.

3 gânduri despre „Începe-ți ziua cu o cafea delicioasă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: